Waar koop je de lekkerste baguettes in de buurt van Lanquais?
- Annette van der Maarel
- Mar 20
- 4 min read
Waar koop je de lekkerste baguettes in de buurt van Villa le Merle? En waarom smaakt het meest beroemde brood ter wereld, de Franse baguette, nu zo veel lekkerder in dit land zelf? Hoe eet je eigenlijk een stokbrood zoals de Fransen dat doen? En hoe bestel je nu een stokbrood in het Frans? In dit blog krijg je antwoord op deze vragen plus een aantal smakelijke tips. Lees maar snel verder!

Het meest iconische brood ter wereld
Als je aan het goede leven in Frankrijk denkt, gaan je gedachten al snel naar het heerlijke stokbrood vers gekocht bij je lokale bakker met z'n knapperige korst en luchtige inhoud. Hmm, zó lekker met wat gezouten boter, Franse kaas of zoete confituur. Het water loopt me in de mond.
Waarom is het nou zoveel lekkerder dan het stokbrood wat je bijvoorbeeld in Nederland koopt?
Hier drie simpele antwoorden. En let op: als je een 'baguette tradition' of - 'traditionelle' bestelt is het brood wat duurder, maar dan weet je zeker dat het brood bereid is volgens deze wettelijke regels:
Dit brood bestaat uit water, bloem, gist en zout. Verder niks. Geen toevoegingen. Geen E-nummers of andere verbeteraars voor de houdbaarheid. En inderdaad na een uur of tien is je stokbrood hard geworden. Dus eet het lekker op. Morgen weer naar de bakker!
Het Franse brood is slow-food. Het rijs-proces is laaang. In Nederland wordt er meer gist toegevoegd en rijst het brood misschien maar twee uur. In Frankrijk daarentegen soms wel 60 uur. Hierdoor krijgt het brood veel meer smaak en ruikt het zo heerlijk. En het is luchtig, zo luchtig als wolkjes aan de hemel.
In Frankrijk wordt er geen bakvorm gebruikt, maar gaan de broden zo de steenoven in. Dat geeft die verrukkelijke knapperige korst. En er mag geen vet aan het brood toegevoegd worden. Ook dit heeft positieve invloed op de korst.
Wist je dat...
'La baguette' betekent letterlijk 'het kleine stokje', maar dat wist je waarschijnlijk wel.
Wist je dan ook dat dit beroemdste brood ter wereld sinds 2022 erkend wordt door UNESCO als immaterieel wereld erfgoed.
Er worden maar liefst zes miljard stokbroden jaarlijks gebakken in Frankrijk.
Standaard gewicht is 250 gram.
'Une baguette tradion' of ''traditionelle' is wat duurder, maar dan weet je zeker dat het ter plekke is gebakken.
Er zijn heel veel soorten stokbrood. Een 'petit pain' is een klein, kort stokbroodje. Een'flute' is extra dun. Een baguette 'campagne' is steviger en op de bodem van de oven gebakken.
In Franse supermarkten koop je brood dat vaak wel toevoegingen heeft en dus NIET zo lekker smaakt als dat bij de bakker om de hoek.
De bakkers bij ons in de buurt gaan dicht als de voorraad op is. Dus kom op tijd: tussen 7.00 en 12.00 zit je wel goed.
Er is altijd een bakker in de buurt open. Iedere dag, het hele jaar door.
Het wereldrecord voor het langste stokbrood is 1.40 lang en 53 cm breed.
Vijf smakelijke tips
Hier een aantal tips over hoe je je stokbrood eet en hoe de fransen dat doen.
Tip 1: Lekker dopen
Eet je baguette zoals de Fransen dat doen. In de ochtend belegd met wat zoute boter, heerlijke confiture gekocht op de markt en dan maar dopen in je grote kom café au lait, thee of chocolademelk.
Tip 2: Baguette beleggen
Voor de lunch of picknick: Snijd de baguette overlangs doormidden en beleg hem met sla, radijsjes, tonijn, gekookt ei, brie, komkommer, ham of wat je maar lekker vindt. Dit is het goede leven, gematerialiseerd in een stokvormig brood!
Tip 3: Gratis refill
Je krijgt standaard baguette geserveerd als je uit gaat eten. Is je brood op, dan krijg je meteen een nieuw mandje vers stokbrood. Hoe geweldig.
Tip 4: Stokbrood als bestek
Je gebruikt je stuk stokbrood als extra bestek bij je warme lunchgerecht of het diner. Eten met je vork en stuk stokbrood in je andere hand mag.
Tip 5: Sauceren
En dan daarna sop je de laatste saus op je bord met een stuk brood. Zo gaat niets verloren van dat heerlijke Franse maal.

Hoe bestel je je stokbrood in de boulangerie?
In de Dordogne is het gebruikelijk om mensen gedag te zeggen als je een winkel binnenloopt. Ook al spreek je weinig Frans, wordt het zeer gewaardeerd als je 'bonjour monsieur '(of madame) zegt. Ja, inderdaad, ze zeggen hier dus nog heel beleefd 'meneer en mevrouw'.
Dan bestel je je stokbrood. Dan zeg je: 'Ik zou graag een stokbrood willen' inplaats van 'ik wil', want dat komt in het Frans erg bot over. Als volgt dus:
'Je voudrais une baguette, s'il vous plait'.
En behalve 'merci, madame' als je je stokbrood overhandigd krijgt, voeg je ook nog toe:' bonne journée et au revoir' (fijne dag en tot ziens).
Gelukt? Perfect! Je bent geslaagd voor de Franse boulangerie-test ;-).

Baguettes in de buurt van villa Le Merle in Lanquais
Helaas is er geen bakker meer in ons dorp. Maar je hebt maar liefst vijf bakkers in de buurt die met de auto (of zelfs de fiets) te bereiken zijn. Ze gaan open om 7.00 (sommige al om 6.30) en gaan dicht als het brood op is. Kom je voor 12.00 uur zit je goed.
Ze zijn ook op zondag open (terwijl de kleine supermarkten nog standaard dicht zijn). Maar niet tegelijkertijd. Wij hebben nog niet ontdekt hoe het ritme werkt, en welke bakker op welke zondag open is! Het kan dus zijn dat je op zondagochtend een aantal bakkers langs moet, voordat je er eentje vindt die open is.
Op de plattegrond zie je waar de verschillende bakkers zijn. Bij beide bakkers in Couze, aan weerskanten van de rivier, kun je dus ook koffie drinken. Hoe heerlijk om zo de dag te beginnen!

Heb jij tips voor de lekkerste baguettes?
Weet jij bijvoorbeeld wél welke bakker wanneer open is, of heb jij nog leuke weetjes of andere interessante tips over dit iconische brood? Schrijf dan graag een comment onder dit blog. Alvast dank!
Comentários